Ed T. Welburn – “Mister Design” of General Motors
 • Brian Gardner Mogensen
 • 15 okt 2014
 • Personer
 • Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Brian Gardner Mogensen, Redaktør, Detroit Research

  Ed T. Welburn er manden bag designet af alle General Motors bilmærker, uanset der er tale om Cadillac, Chevrolet, GMC, Buick, Opel eller Vauxhall og uanset der er tale om General Motors afdelinger i Amerika, Europa eller Asien. Ed T. Welburn er om nogen “Mister Design” i General Motors. Detroit Researh tegner et portræt af Ed T Welburn. 

  Når det handler om design af biler i General Motors, er Ed T Welburn ikke til at komme uden om. Der er ingen over eller ved siden af Ed T. Welburn. Det er manden i spidsen for General Motors globale designcenter. Ed T. Welburn har været i General Motors siden 1972  bl.a. hos bilmærkerne Buick, Oldsmobile og Saturn og kender om nogen General Motors nyere historie, herunder de bilmærker der dels er, og dels har været en del af bilmærkeporteføljen hos USA’s største og verdens næststørste bilproducent.

  Ed T. Welburn har stået bag en lang række markante og kendte bildesign i nyere tid i General Motors. Bl.a. Cadillacs SUV Escalade og Cadillacs sedan CTS samt Chevrolets populære pickup truck Silverado, den legendariske muskelbil Camaro samt USA’s top og the pop sportsbil Chevrolets Corvette Stingray. Fælles er de maskuline træk og de kantede former, der kendetegner designet i mange af General Motors bilmærker og som Ed T. Welburn de sidste 10 år har været global ansvarlig for.

  Ed T. Welburn har vundet mange priser på vegne af General Motors. I 2008 blev Chevrolet Malibu årets bil I Nordamerika. I 2010 blev  Chevrolet Camaro kåret til 2010 “World Car Design of the Year”. I 2011 blev Chevrolet Volt årets bil i Nordamerika. Alle biler som har Ed T. Welburn designet.

  2015-Cadillac-Escalade-with-Welburn

  Ed T. Welburn præsenterer den nye Cadillac Escalade 2015 i New York

  DSC_0366
  Ed T. Welburn præsenterer den nye 2014 Corvette Stingray i sommeren 2013 på Amelia Island

  Det er bredt ankendt i USA, at Ed T. Welburn har stor andel i den turnaround som General Motors er lykkes med, da General Motors var tæt på kollaps i 2008 og hvor den amerikanske regering gav General Motors en føderal bailout i 2008 og 2009 i forbindelse med en rekonstruktion af firmaet. Betydningen af ​​Welburn bidrag til turnaround blev understreget i 2012 på Washington Auto Show, da han og præsident Obama sad alene i en 2012 Chevrolet Malibu. Den mest magtfulde leder i verden sad ved siden af ​​den højest rangerende African American i bilindustrien.

  508558468-opt

  Ed T. Welburn sammen med præsiden Barack Obama i en Chevrolet Malibu på Wasington Autoshow i 2012

  US President Barack Obama talks with Ed

  Ed T. Welburn taler med præsident Barack Obama under præsentationen af den nye Chevrolet Silverado på Washington Autoshow i 2012

  Ed T. Welburns karrierer i General Motors

  Ed T. Welburn begyndte sin General Motors karriere i 1972. I 1973 kom Welburn til Buick Exterior Studio, hvor han arbejdede med modellerne Buick Riviera og Buick Park Avenue. I 1975 blev Ed Welburn tildelt det nu lukkede Oldsmobile Exterior Studio. Han blev udnævnt til chefdesigner for Oldsmobile Studio i 1989.  I 1996 kom Welburn til det nu også lukkede Saturn, hvilket bl.a. førte til opgaver hos Opel i Tyskland. Welburn blev direktør for GM Advanced Design i Warren, Michigan, i 1998. Welburn blev herefter udnævnt til administrerende direktør for design i januar 2002.

  Ed T. Welburn blev vicepresident for General Motor i Nordamerika den 1. oktober 2003, og blev den 6. designleder i General Motors historie. Den 1. marts 2005 blev Welburn vicepræsident i General Motors Global Design, og den første til at lede alle virksomhedens globale designcentre. Som vicepræsident for Global Design har Welburn skabt et netværk af 10 designcentre i 7 lande i hele verden. Ed T. Welburn og hans team af mere end 1.800 designere, er ansvarlige for design og udvikling af alle General Motors koncepter til produktion af biler i hele verden. General Motors designcentre er placeret i USA, Tyskland, Korea, Kina, Australien, Brasilien og Indien.

  cadillac-elmiraj-concept-reveal-clint-eastwood-and-ed-welburn

  Ed T. Welburn hygger sig i selskab med den den kendte amerikanske skuespiller Clint Eastwood

  Ed T. Welburn er født i Philadelphia den 14. december 1950. Han har en bachelorgrad i 1972 fra College of Fine Arts på Howard University i Washington, DC, hvor han studerede skulptur og produktdesign.

  Ed T Welburn har modtaget et hav af hædersbevisninger og specielt særlige anerkendelser fra Rainbow PUSH og afroamerikanere on Wheels Magazine. I maj 2008 modtog Welburn bl.a. “Man of Excellence Award” fra Michigan Chronicle. I 2009 blev Ed T. Welburn kåret af Black Enterprise Magazine, som en af ​​de 100 mest magtfulde ledere i Corporate America. I 2009 Welburn modtog Welburn “Automotive Hall of Fame”, der anerkender en persons væsentligt bidrag til bilindustrien.

  17a230a8135282c107069089a74f6a7e

  Ed T. Welburn sammen med sin kone under mere afslappede private forhold

   

  blog comments powered by Disqus