Elon Musk og Tesla Motors
 • Brian Gardner Mogensen
 • 6 okt 2016
 • Biler
 • Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Simon Gardner Mogensen, Skribent på Detroit Research

  Manden bag store dele af amerikanske Tesla, er manden med det borgerlige navn Elon Musk. Elon Musk blev en del af Tesla Motors i 2004, efter at Martin Ebhard og Marc Tarpenning, stod bag initiativet til starten af virksomeden og stod for mange af de grundsten og præmisser, som Tesla Motors bygger på i dag. Fokus er fortsat at udvikle og gøre el-bilen til et allemandseje. Detroit Research tegner et portræt af Elon Musk og Tesla.

  Elon Musk var hverken manden bag ideen eller initiativet el-bilen eller Tesla Motors, som mange mennesker formentlig tror. Elon Musk var derimod erhvervsmanden med kapitalen og forståelsen for den innovative teknologi, der kunne realisere Martin Ebhard og March Tarpennings opfindelse.

  Elon Musk – Forretningsmanden, ingeniøren, investoren og opfinderen

  Elon Musk er Sydafrikansk født, med canadisk-amerikanske forældre. Han går under flere titler, som han har brugt i sit daglige arbejde, som forretningsmand, investor, ingeniør, opfinder m.m. Elon Musk er ikke en mand, der har ligget på den lade side, i sine 44 leveår. Derimod har Elon Musk stået bag mange initiativer eller været en del af dem på sidelinjen, som f.eks. SpaceX (En Rumfartsvirksomhed), Zip2 (Et Web Softwarefirma), Paypal (En handelstjeneste), SolarCity (Solcelleanlægsproducent), OpenAl (Forskningselskab i kunstig intelligens) og mange andre projekter og initiativer, hvor han enten er en del af kernen eller på sidelinjen som investor. Alle disse erfaringer, der har krævet et bredt spektrum af evner, som forståelse af finansverden, skave innovative idéer og en kolossal forståelse på videnskab.

  Elon Musk investerer 

  Hvis én mand er i stand til at skabe et brand omkring elbiler, så måtte det være Elon Musk. Efter store investeringer i Tesla Motors lige fra starten, som oftest måtte komme fra Elon’s egen lomme, som da han købte sig ind for 7.5 million$ og blev formand i 2004, hvorefter han igen investerede 13 million$ i 2005, for at få skabt Tesla Roadster’en. Først herefter blev Tesla betragtet som en “rigtig bilproducent” i 2006, da Tesla annoncerede sin første officielle bil.

  På trods af kæmpeinvesteringer i Tesla og hærdige forsøg prøvede at sparke gang i elbils-produktionen, så gik Tesla ud af 2007, i en relativt dårlig økonomisk forfatning. Elon Musk og Tesla måtte konstatere, at der var behov for en stærk leder og en høj grad af effektivisering, med det formål at gøre Tesla langtidsholdbar. Situationen førte til ansættelsen af Ze’ev Drori, som gjorde Tesla profitabel, ved at fyre 10% af de ansatte.

  Dette skulle dog ikke vare længe og allerede i 2008 satte Elon Musk sig i sædet som CEO, med Drori som viceformand (han sagde dog sin stilling op umiddelbart efter). Elon Musk havde på dette tidspunkt investeret omkring 70 million$ af hans egne penge i Tesla Motors. Dog hører det med til historien, at Tesla Motors, tog et genrøst lån hos den amerikanske stat (da USA så muligheden i den miljøvenlige bil) på ca. 465 million$, der allerede var betalt tilbage i 2013, hvilket var 9 år tidligere end aftalt.

  Markedets modtagelse af de mange bilmodeller fra Tesla

  Først kom Roadster’en, som solgte mindre succesfuldt, på trods af dens revolutionære videnskab bag, som var at den kan accelerere fra 0-100 km/t på under 4 sekunder, køre knap 350 kilometer på en opladning og har en tophastighed på 200 km/t. Den fik til gengæld sat Tesla Motors på markedet. Dog ikke uden problemer, da leveringproblemer havde stor indflydelse og det at få skabt potentielle efterspørgere. Tesla har senere udviklet Roadster brandet og resultaterne bag bilens kørelængde, fart og acceleration er forbedret markant siden.

  Så var der Model S, der skulle sætte Tesla på landkortet, da modellen var et forsøg på at gøre elbilen til et allemandseje, da omkostningerne ved bilen blev forsøg holdt nede. Faktisk var Model S et forsøg på at skabe e familiebil. Modeellen vandt også utrolig mange priser for Tesla og er den mest sælgene Pluginebil i første kvartal af 2013.

  Model X, som i høj grad bliver betragtet som en finjustering af SUV’en og har allerede lavet flere prototyder, der leger med tanker omkring at man skal kunne stå op inde i bilen. Model 3, er modellen som skal være et skrid tættere på, at gøre Elbilen til et allemandseje på det amerikanske marked, men sågar også det internationale marked. Denne model skal nemlig være den absolut billigste og skal være økonomisk profitabel, samtidig med den er miljøvenlig.

  Musk with the Tesla Model S in Fremont on Oct. 1, 2011.

  Musk with the Tesla Model S in Fremont

  Ny forståelse for elbilen

  Man kan have mange holdninger til Tesla og det projekt, som kom til verden i 2003 og hvorvidt man vil betragte Tesla Motors som en succes, med dens mange problemer med de enkelte modeller, som leveringservice og forsinkelser eller hvordan Tesla i høj grad er blevet holdt i live af Elon Musk og hans store kapitalformue og lån hos staten.

  Det man dog ikke kan tage fra den store producent af elbiler, er hvordan man har evnet at skabe et stort brand og formået at gøre elbilen langt mere ”sexet” og skabe et om end meget lille skridt mode en elbil som folket har taget til sig. Drømmen om, at ville kreere en hverdag, hvor alle kører rundt i elbiler, således at man vil kunne mindske den globale opvarmning lever stadig med Elon Musk i front for Tesla Motors her efter ca. 13 år. Med et højt fokus på, at gøre Elbilen eftertragtet gennem fokus på design, skabe en profitabel og effektiv virksomhed, den teknologiske udvikling og ved at prøve at holde omkostningerne så lave som muligt på produktionen af elbilerne, kan vi kun sige, at Elon Musk og resten af Tesla Motors har skabt en ny forståelse af elbilen.

   

   

   

   

  blog comments powered by Disqus