Er Fiat Chrysler Automobiles på vej mod fusion eller salg?
 • Brian Gardner Mogensen
 • 31 maj 2017
 • Marked
 • Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Brian Gardner Mogensen, redaktør, Detroit Research

  Rygterne har sviret længe i  både USA og Europa om italienske-amerikanske Fiat Chrysler Automobiles (FCA) er på vej mod fusion eller salg. Nogle rygter har gået på en fusion af FCA med General Motors. Andre rygter har gået på, hvorvidt FCA ville udskille de profitable bilmærker Dodge Ram og Jeep i et selvstændigt firma. Detroit Research tager temperaturen på situationen i  FCA.

  I 2015 lancerede CEO i FCA Sergio Marchionne første gang idéen om at fusionere FCA med GM (General Motors) med henblik på at skabe verdens største bilproducent, hvilket ikke blev modtaget med kyshånd af CEO Mary Barra i GM. Mary Barra afviste idéen. I januar 2017 relancerede Sergio Marchionne idéen om en fusion mellem FCA og GM og igen takkede GM nej tak. Siden har Sergio Marchionne talt om muligheden for at udskille de mest profitable bilmærker i FCA pick-up trucken Dodge Ram og SUV mærket Jeep i et selvstændigt bilfirma. Men hvad er egentlig baggrunden for disse fusions- og salgstanker i FCA?

  Gæld tynger FCA

  Sergio Marchionne har som konkrete målsætninger, at FCA får fjernet sin gæld og får øget indtjeningen inden han som bebudet trækker sig som CEO i FCA i 2019. FCA’s gæld er ifølge Bloomberg ca. 7 milliarder dollars i dagens situation. Et salg af hele eller dele af FCA vil indbringe en pris, der kan gå til at fjerne/nedbringe gælden. En fusion med en anden stor bilprocent, kan give en samlet forbedret økonomi end økonomien isoleret set i FCA i dag.

  Tilbage i 2009 var Chrysler en af de amerikanske bilproducenter der sammen med GM modtog lån fra den amerikanske og canadiske stat til at overleve den for amerikansk bilindustri meget svære tid. Men hvor den amerikanske bilgigant GM har tilbagebetalt alle sine lån tilbage til USA’s og Canadas regering med tjente penge, er dette ikke sket for FCA. GM lånte over 30 milliarder kroner, da firmaet var tæt på konkurs i 2009. De er alle sammen tilbagebetalt i 2010. FCA har i 2011 tilbagebetalt sin gæld på ca. 7 mia. dollars til den amerikanske og canadiske regering. Men tilbagebetalingen er sket ved at refinansiere sin gæld ved at Chrysler i samarbejdet med storbankerne Goldman Sachs, Morgan Stanley, CitiGroup og Bank of America satte gælden til salg. Det har betydet, at Chrysler har skaffet 7,5 mia. dollars i ny gæld bl.a. 3,2 mia. ved hjælp af obligationer, men til gengæld er slubbet af med statsgælden. Det var på dette tidspunkt, at Fiat besluttede sig for at købe mere end halvdelen af Chrysler.

  Hvordan klarer bilmærkerne i FCA sig?

  Når der ses på bilmærkerne i FCA er det en blandet oplevelse. De bedst sælgende mærker er Ram (Dodge) og Jeep, der imponerer med store vækstrater i USA. Amerikanerne elsker store pick-up trucks og store SUV’er, hvilket har positiv betydning for salget af Ram trucks og Jeep SUV’er.  Modsat står det til med Fiat, der hverken i Europa eller USA har vind i sejlene, men modsat oplever bundplaceringer, når køberne spøges til deres tilfredshed med Fiat-biler. Det amerikanske mærke Chrysler er efterhånden reduceret til kun to modeller nemlig Chrysler 300 og Chrysler Pacifica. Den tredje model Chrysler 200 er på vej ud af produktionen. Hvis ikke der sker en nytænkning af Chrysler med nye bilmodeller er det ikke utænkeligt, at Chrysler som brand på et tidspunkt lukker ned.

  Dodge Ram 1500. Kilde: Motor Trend

  Jeep Grand Cherokee. Kilde: Motor Trend

  Salget af de italienske mærker Alfa Romeo og Maserati giver rigtig gode avancer, men antallet af biler der sælges er ikke i nærheden af Ram og Jeep.

  Ferrari er et selvstændigt datterselskab i FCA med en gangske fin økonomi, der afspejler at indtjeningen på Ferrari er i top. Men Ferrari er et meget dyrt luksus-mærke, med relativ få købere, hvorfor betydningen ikke er den samme som f.eks. Ram og Jeep biler, der både sælger godt og har en god avance for hver solgt bil.

  Dodge inklusiv pick-up trucken Dodge Ram er det 6. største bilmærke i USA, mens Jeep er det 7. største bilmærke i USA. 1 pladsen i USA indtages af Ford, 2. pladsen af Toyota og 3. pladsen af Chevrolet. På 4. pladsen er Honda mens 5. pladsen indtages af Nissan.

  I diagrammet nedenfor ses bilproducenternes markedsandel af det amerikanske marked. FCA er det 4. største bilproducent i april 2017 i USA målt på antallet af solgte nye biler kun overgået af GM, Ford og Toyota.

  Hvor er FCA på vej hen?

  Der er ikke meget, der lige nu tyder på, at FCA er på vej mod et samlet salg eller en fusion med en anden stor bilproducent. GM har været ret klar i mælet om en mulig fusion. Det er ikke interessant for den største bilproducent i USA. På det seneste har der været rygter om at Sergio Marchionne har friet til tyske VW. Men dette synes umiddelbart endnu mindre realiserbart end en fusion med GM.

  Kan man forestille sig, at FCA sælger de mest indtægtsgivende bilmærker fra? Nej. Det virker ikke rentabelt. Hvis FCA sælger f.eks. Ram og Jeep, vil en meget stor del af indtægtsgrundlaget i FCA forsvinde. Selvom Ram og Jeep formentlig vil kunne indbringe en for ejerne en pæn indtægt, er man nødt til at tænke på, hvad er FCA uden Ram og Jeep? Dodge uden Ram klarer sig kun middelmådigt i USA. Chrysler er på vej til kun at have to bilmodeller på programmet. Fiat er tæt på en katastrofe. De italienske luksus-mærker som Maserati og Ferrari samt det lidt mindre luksuriøse Alfa Romeo sælger alt for utilstrækkeligt i antal, selvom de har en gode avancer. Konklusionen er derfor, at selvom rygterne svirer, er der ikke noget, der taler for fusion eller salg af FCA foreløbigt. Dog kan det ikke afvises, at Ram og Jeep kan få samme status i et selvstændigt datterselskab i FCA koncernen, som Ferrari har i dag.

  blog comments powered by Disqus