Jim Hackett – ny mand i spidsen hos Ford
 • Brian Gardner Mogensen
 • 1 aug 2017
 • Personer
 • Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Simon Gardner Mogensen, skribent, Detroit Research

  Jim Hackett er ny mand i spidsen for den amerikanske bilgigant Ford. Den 23. maj 2017 afløste Jim Hackett den nu tidligere CEO hos Ford Mark Fields. Jim Hackett er dermed manden, der skal indfri Fords store ambitioner som bilproducent på hjemmemarkedet i USA og på verdensmarkedet globalt . Detroit Research tegner et portræt af Fords nye CEO Jim Hackett. 

  Hackett er en anerkendt fortningsmand, født i Columbus, Ohio – hvor han voksede op. Han har gået på ”The University of Michigan”, hvor han fik sin bachelor i Finansiering. Hans familie er i dag bosat Grand Rapids, Michigan – hvor han kone Kathy bor med deres to sønner, alt imens Jim Hackett primært befinder sig der, hvor der er brug for ham.

  Efter universitet blev Jim Hackett en del af den amerikanske forbrugervarevirksomhed, Procter & Gamble – hvor han arbejdede med salg og ledelse. Herefter gik turen til kontormøbelfirmaet, Steelcase – hvor han tilbragte de næste 30 år af sit liv. Allerede i 1994, som 39-årig, blev Jim Hackett den yngste CEO i Steelcase’s historie. I Steelcase brugte han en stor del af sin tid som CEO på at effektivisere, ved bl.a. at reducere medarbejderstaben med 12.000 personer. Indtil 2014 var han CEO – hvorefter han blev pensioneret, men forstsatte som næstformand i bestyrelsen for Steelcase fra 2014 til 2015.

  Sideløbende har Hackett også været involveret i atletik og andre former for sport hos ”The University of Michigan”. Han har bl.a. doneret halvdelen af sin løn i sin siddende periode, til at etablere et mentalt sundhedsprogram for atleter – som formentlig kommer fra Hacketts egen tid som en del af det atletiske team på universitet.

  Hackett har og har haft en lang række poster bl.a. bestyrelsesmedlem i Northwestern Mutual Life (Finansservice), Steelcase Foundation, National Center of Arts and Technology (Aktiveringsorganisation med fokus på unge) og Gerald R. Ford School of Public Policy (Universitetsprogram som fokusere på politisk og administrativ forståelse), Life Science Institute (Forskningsstudie m. fokus på folkesundhed – forskning i bl.a. diabetes, kræft, infektion m.m.), samt tidligere bestyrelsesformand for Illinois Institute of Technology (Universitetsprogram m. fokus på ingeniører, naturfag, psykologi, arkitektur, kommunikation, teknologi udvikling og meget mere).

  Hackett’s tid i Ford
  I 2013 blev Hackett en del af bestyrelsen i Ford – med ansvar for bl.a. bæredygtighed og innovation. Derudover førte Hackett tilsyn med Ford Smart Mobility – som står for videreudvikling af Ford’s teknologiske evner med fokus på bl.a. de selvkørende biler. Dette beskæftigede Hackett sig med i en kortere årrække, hvorefter man i Ford annoncerede massive nedskæringer på helt op til 3 milliarder dollars, som primært skulle skæres i arbejdsstaben. Ford ønskede at skære 10% af de omkostninger der går til løn i Asien og Nord Amerika – som skal opnås inden 2018. Hackett blev udset til at være den rette mand til at realisere Fords ambitioner en massiv reduktion af antallet af medarbejdere på Fords bilfabrikker. Hackett har vist sig at være en effektiv herre til at reducere antallet af ansatte, bl.a. ved sin reduktion af hele 12.00 ansatte hos Steelcase – men også at Hackett er en integreret del af Ford, samt lader til at have en bred interesse og forståelse, for mulige indflydelsesrige områder som teknologi, forskning, aktivering, ledelse, finansiering og politik, som han tidligere har beskæftiget sig med.

  Fremtidens Ford under Hackett
  Ford lider stadig som følge af de økonomiske udfordringer tilbage fra 2008, hvor de amerikanske bilproducenter kæmpede for at overleve. Efter finanskrisen valgte Ford at fokusere på at slanke virksomheden – som blev reduceret kraftigt, samtidig med at man øgede Ford centralisering, omstrukturering, effektivisering og automatiseringer, som førte til, at man solgte mange af de underafdelinger man i høj grad var kendt for at have. Dette førte bl.a. til salg af Jaguar, Aston Martin, Mazda, Mercury og flere andre.
  Alt dette førte til en forbedring af Fords økonomi og især en mulighed for at skabe balance i virksomheden regnskab igen – samtidig med en markant stigning i evnen til at agere fleksibelt og muligheder for at produktudvikle. Dette betød, at man gik nye veje, da man allerede har skabt en mere konkurrencedygtig bilproduktion, hybridbiler, små familiebiler, kombinationer mellem sportsbiler og station wagon’s. Derudover havde Ford planer om, at genoplive og gøre Lincoln til en større spiller på luksusbilmarkedet. Disse tiltag Dette kaldte man for: ”The way forward” – som under Hackett ser ud til at byde på yderligere effektiviseringer.
  Dette kom bl.a. pga. truslen fra nye teknologier på markedet – ved alt fra selvkørende biler og elbiler udviklet i Silicon Valley, til deleøkonomien f.eks. samkørselsvirksomheder, som Uber.

  Den teknologiske trussel, sammen med ønsket om et forbedret regnskab gennem effektiviseringer, har gjort Jim Hackett til den perfekte kandidat – da hans fortid beviser, at han har resultater inden for effektiviseringer, alt imens hans personlige investeringer og deltagelse i mange forskellige projekter, hvor teknologiudvikling har været en stor del af hans arbejde og interesse.

  Et andet aspekt i ansættelsen af Hackett, er at Ford ønsker at skabe en identitet igen – som man mere og mere har mistet i sit forsøg på at tilpasse sig finanskrisens mange konsekvenser. Dermed vil Ford formentlig i fremtiden dyrke at finde en samlet identitet igen -som folk kan spejle sig i. Den nuværende administrative bestyrelsesformand og tipoldebarn Henry Ford, Bill Ford, ser valget af Hackett meget positivt specielt pga. hans visionære egenskaber og person:

  I will break this rule just once in saying Alan really captured the hearts and minds of our employees and made them feel that not only could we win, but that we were going to win, and we are going to have fun on the journey. And I think that’s something very much you will see with Jim,” [1]

  Tiden må vise, om Jim Hackett kan realisere Fords ambitioner om at være en at de største bilproducenter i verden med alt hvad der hører til.

  [1] http://www.freep.com/story/money/cars/ford/2017/05/28/ford-new-ceo-jim-hackett/350559001/

  blog comments powered by Disqus