Mark Fields – et portræt af manden i spidsen for Ford Motor Company
 • Brian Gardner Mogensen
 • 17 maj 2016
 • Portræt
 • Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Simon Gardner Mogensen, skribent på Detroit Research

  Mark Fields overtog i 2014 posten som CEO i Ford Motor Company efter den legendariske Alan Mulally. Detroit Research tegner et portræt af Mark Fields.

  Mark Fields har en lang karriere inden for bilindustrien og allerede i 1989 blev han en del af Ford, som ansvarlig for Fords aktiviteter i Argentina. Han blev herefter hyret som den absolut yngste person, til at stå i spidsen som CEO for bilproducenten Mazda i 1998, der på dette tidspunkt var en del af Ford. Denne post besad han i knap fire år, hvorefter han i 2002 blev formand for The Premier Automotive Group (PAG), der var Fords division for luksusbilmærker med hovedsæde i London. PAG omfattede bilmærkerne Lincoln, Mercury, Aston Martin, Jaguar, Land Rover og Volvo.

  The Way Forward

  I 2005 vendte Mark Fields tilbage til USA, da han blev udnævnt til at stå i front for Fords projekt ”The Way Forward”. Dette projekt tog udgangspunkt i, at virksomheden Ford skulle effektiviseres og styrkes markant i sine nordamerikanske anliggender, som på dette tidspunkt var præget af meget store udfordringer for Ford med bl.a. en omstruktureringsplan med 25.000 fyringer, 14 fabrikslukninger og et økonomisk tab på 1,6 milliarder dollars. Udfordringer der bestemt var til at få øje på.

  Ford havde behov for en slankekur for at sikre sin konkurrencedygtighed ikke mindst overfor de japanske bilproducenter på det Nordamerikanske marked i form af Toyota, Honda og Nissan. Ford blev inspireret af ”Lean”, som kommer den japanske forretningsfilosofi med produktion i faste og mekaniske processer med samlebåndsarbejde, automatiseringer m.v., som blev udviklet af Toyota fabrikkerne i 1960’erne. En filosofi som Mark Fields med en fortid hos Mazda, havde et vis kendskab til. Et mere effektiv produktion skulle være vejen frem for Ford, således man stadig kunne spille op med de mange konkurrenter i specifikt i Nordamerika og naturligvis også på det internationale marked.

  Dette ledte i høj grad til en stor omvæltning af det Ford vi kendte og det Ford vi kender i dag. Dette ledte nemlig til, at Ford blev reduceret kraftigt og intensive omstruktureringer, effektiviseringer og automatiseringer førte til, at man solgte en række bilmærker fra. Bl.a. solgte man Jaguar, Aston Martin, og Mazda, mens Mercury som bilmærke blev nedlagt.

  Ændringerne i Ford førte til en markant økonomisk forbedring af virksomheden herunder Fords evne til at agere mere fleksibelt og forbedret mulighed for at produktudvikle og gå nye veje, da Ford allerede har skabt en mere konkurrencedygtig bilproduktion med Ford og Lincoln som eneste bilmærker. Ford, som det bilmærke der appellerer til det brede segment af købere verden over, mens Lincoln er luksus bilmærket, som Ford ønsker skal spille en fremtidig markant større rolle på markedet end i dagens situation.

   

  102051051-mark-fields_1910x1000

  Mark Fields. Kilde: Ford Motor Company

  Efter at Mark Fields har stået i spidsen for ”The way forward”” – projekterne, overtog Mark Fields ”Chief operating office” og et år efter var han CEO for Ford Motor Company, efter at have taget over efter Alan Mulally i juli 2014.

  Hvad kan vi vente med Mark Fields som CEO?

  Hvad vil fremtiden byde på for Ford med Mark Fields som CEO? Dette har Mark Fields ikke lagt større planer frem for endnu og om der kommer til at ske større ændringer for Ford de næste par år, med Mark Fields i front, ser ikke just sådan ud. Det ser derimod ud til, at den udvikling som Ford har taget med omvæltningerne under Alan Mulally og som Mark Fields har været en stor del af, vil være udgangspunktet for Fords fremtidige udvikling under Mark Fields. Med abdre ord er de større strukturelle ændringer i Ford allerede realiseret.

  Dette betyder, at ”One Ford” – strategien kommer til at fortsætte med fokus på, at skabe gode produkter der henvender sig til familien og de kvaliteter der efterspørges i en bil, i både uanset der er tale om luksusbiler, pick-up trucks, SUV’er eller store eller mindre personbiler. Fokus på bæredygtighed, en balanceret portefølje af produkter og en stærk global tilstedeværelse.

  Uddannelse og familie

  Mark Fields er født i Brooklyn, New York i 1961  og opvokset i Paramus, New Jersey. Han er vokset op i en jødisk familie, hvor begge forældre er af jødisk afstamning, moderen med russiske rødder og faderen med rumænske rødder.

  Mark Fields er uddannet i New Jersey, hvor han har gået i grundskole og senere har taget sin bachelor på Rutgers University. Efterfølgende har han taget sin MBA fra Havard University i Massachusetts.

  Mark Fields er gift med Jane Fields og far til tre børn.

  Da Mark Fields blev CEO for Ford, var det ikke bare en præstation for ham som person, men i høj grad også for Mark Fields som jøde, da han blev den første jødiske CEO i en af de 3 store amerikanske bilkoncerner.

  FordGlassHouse -Wikipedia

  Fords hovedkvarter i Dearborn i staten Michigan, Kilde: Wikipedia

  blog comments powered by Disqus