Mary Barra – Den mest magtfulde kvinde i USA – hvem er hun?
 • Brian Gardner Mogensen
 • 14 okt 2015
 • Personer
 • Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Brian Gardner Mogensen, Redaktør, Detroit Research

  CEO i General Motors Mary Barra er i Fortune Magazine netop blevet kåret som den mest magtfulde kvinde i USA.  Mary Barra overtog i januar 2014 CEO posten i GM fra Dan Aakerson. Men hvem er Mary Barra og hvordan har hun klaret de første år i spidsen for USA’s største bilproducent? Detroit Research tegner et protræt af Mary Barra.

  CEO i GM Mary Barra er ikke fru hvem som helst. Fortune Magazine har netop kåret hende til den mest magtfulde kvinde i USA. Fortune Magazine har lagt vægt på Mary Barras evne til at navigere den amerikanske bilgigant fra tæt på en katastrofal situation til det der mest af alt ligner en kæmpe succes. Ikke mindst når bundlinjen tages i regning.

  I 2014 måtte Mary Barra og GM ud i en massiv tilbagekaldelse af forskellige typer af GM biler. En fejl ved tændingssystemet kunne medføre pludselige motorstop, mens bilen var i fart. I visse tilfælde gik det ud over bilernes bremseeffekt og satte servostyringen ud af kraft. Desuden kunne fejlen  forhindre airbags i at blive udløst ved sammenstød. Mary Barra måtte ud i en redningsaktion der kostede GM ca. 2,9 mia. dollars på tilbagekaldelser og reperationer af biler. Den økonomiske effekt var mærkbar. GM’s overskud faldt med hele 26 %. En skrækkelig situtation der kan få stolen til at vakle under de fleste topledere. Men ikke Mary Barra.

  Mary Barra formåede i stedet at vende situtationen for GM. Ved en massiv satsning på de store profitable pick-up trucks og SUV’er, har Mary Barra formået at ramme lige præcis de biltyper, som amerikanerne i dag flokkes om. De biltyper som samtidig er dem med de største avancer. Med andre ord. Hvis Mary Barra og GM havde satset på produktion af almindelige personbiler med markant mere sparsomme avancer, havde situtationen i dag været en helt anden for GM.

  Marry Barra har i Fortune Magazine slået andre magtfulde kvinder som bl.a. adm direktør fra PepsiCo Indra Nooyi og adm. direktør for IBM Ginni Rometty. Mary Barra er dog på ingen måde ny i toppen af Fortunes forskellige placeringer. I 2013 og 2012 var hun nr. 29 og 27 på listen over de mest magtfulde kvinder i USA. I 2014 var Mary Barra blandt de 50 mest magtfulde kvinder i erhvervslivet på verdensplan.

  Firmaets kvinde

  Mary Barra er om nogen en “General Motors kvinde”. Hun startede i bilgiganten i en alder af 18 år, mens hun var studerende og er i dag den eneste kvinde, der er i spidsen for en af verdens førende bilproducenter.

  Forud for sin nuværende stilling har Mary Barra fungeret som executive vice president for Global Product Development & Supply Chain siden august 2013 og som senior vice president i Global Product Development siden februar 2011. I disse roller var hun ansvarlig for design, konstruktion, management og kvaliteten af ​​GM køretøjer i hele verden. Tidligere har Mary Barra været vice president for GM Global Human Resources og Global Manufacturing Engineering m.v.

  Mary Barra er både ingeniør i elektroteknik i 1985 fra Kettering University i Michigan og master i Business Administration i 1990 fra Stanford Graduate School of Business i Californien. Mary Barra begyndte sin karriere med GM i 1980 som co-op studerende ved den nu lukkede Pontiac Motor Division.

  Mary Barra er bl.a. medlem af General Dynamics bestyrelse, af bestyrelsen i Detroit økonomiske Club og er medlem af Detroits Erhvervsråd ligesom hun er medlem af bestyrelsen hos Stanford University.

  Privat er Mary Barra gift med konsulent Tony E. Barra. De har tilsammen har to børn og bor i Northville Township uden for Detroit i Michigan.

  Mary Barra har tidligere udtalt at hendens favoritbiler er Chevrolet Camaro og Pontiac Firebird.

   

  imagesXTKFKT1L

  Mary Barra. Kilde: Fortune.com

  mary barra - businessinsider

  Mary Barra med chefdesigner i GM Ed Welburn. Kilde: Autonews.com

  Afviser tilbud om fusion fra FCA – Fiat Chrysler Automobiles

  Mary Barra og GM har i sommers afvist et fusionsforslag fra Fiat Chrysler Automobiles, FCA, som efter sigende har forslået at fusionere GM og FCA til verdens største bilproducent.

  “Vi modtog et tilbud fra FCA, som blev grundigt overvejet af bestyrelsen, inden en beslutning blev truffet,” siger Mary Barra til Financial Times i juni 2015.

  GM har i en årrække oplevet solid vækst, og flere analytikere vurderer også, at FCA, som har en svagere driftsmargin og større gæld end GM, har mere brug for GM end GM har brug for FCA. Om afvisningen står til troende i fremtiden, er et godt spørgsmål. Noget tyder på at FCA chefen Sergio Marchionne ikke har accepteret Mary Barras afvisning af en fusion, men fortsat kæmper sin sag for at overbevise GM om det fornuftige i at at USA’s største og USA’s 4. største bilproducenter slår sig sammen for at blive verdens største bilproducent. Ifølge Sergio Marchionne er fordelene ved en fusion så overbevisende at FCA’s bestyrelse ikke har andet valg end at lægge pres på GM med det formål, at indlede de nødvendige sonderinger og drøftelser. Spørgsmålet er om Mary Barra og GM holder ord. Det tyder det dog på p.t.

  Perspektiver for fremtiden

  Mary Barry har store fortventninger til Chevrolet brandet i USA. Chevrolet er det næststørste brand i USA efter Ford og har interessante tiltag på hylderne. Bl.a. Chevrolet Volt, der er el-bilen i billigudgave, der skal dyste med Tesla om “el-kunderne”. Så er der forventninger til den nye udgave af Cruce, der modsat mange  af Chevrolets modelller afsættes på verdensplan. Og så er der Chevrolets Corvette Z06, som Mary Barra ifølge The Verge har store forventninger til, skal være GM’s ultimative performance bil.

  GM’s luksusbrand Cadillac skal udvikle sig at være en større konkurrent til de tyske luksusbiler ikke mindst Mercedes og BMW. Det er ikke i hverken GM’s eller Mary Barrys ånd at se Cadillac som en af de små i luksussekmentet for personbiler. Derfor er der flere af nye modeller på vej der skal tage kamp op mod tyskerne. Det drejer sig bl.a. om Cadillac CT6 Sedan og en Cadillac XT5 Crossover. Der satses på Cadillac luksusbil i USA, Kina og i mindre grad Europa.

  Buick er et relativt lille mærke i USA. Men på GM’s ubetingede største marked i Kina er Buick en af kinesernes fortrukne bilmærker. Derfor er det helt afgørende for Mari Barra af Buicks markedsposition i Kina fastholdes og udvikles.

  Set udefra står det klart, at for Mary Barra er målet for GM, ikke nøædvendigvis at sælge flest biler i USA eller i verden. Det handler om at skabe den mest profitatable bilproducent, ved at skabe biler med en værdi, som folk vil betale mere for. Biler der giver en større fortjeneste og dermed bidreager til et større afkast til ejerne af GM. Hverken mere eller mindre!

   

  2016-Cadillac-CT6-Wallpaper-of-Car

  Cadillac CT6 Convertible. Kilde: FindHDwallpaper.com

   

  GM salg 2014

  GM’s marked i antal solgte biler i 2014. Kilde: General Motors

   

   

   

   

   

   

   

  blog comments powered by Disqus