Trump, protektionisme og amerikansk bilindustri
 • Brian Gardner Mogensen
 • 4 apr 2017
 • Politik
 • Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0

  Af Simon Gardner Mogensen, skribent Detroit research

  Produktionen af amerikanske biler i USA er for alvor kommet på dagsordenen efter valget af ny præsident i USA. Donald Trump lægger ikke skjul på, at det set med “hans briller” er vigtigt, at General Motors, Ford og FCA producerer bilerne i hjemlandet USA og ikke flytter produktion til specielt Kina og Mexico med tab af amerikanske arbejdspladser til følge.

  Den nye præsident i USA Donald Trump finder det helt afgørende, at de amerikanske bilproducenter producerer deres biler i USA og ikke i f.eks. Kina og Mexico. Det handler om at skabe amerikanske arbejdspladser. Det handler om, at bilindustrien i USA er vigtig og afgørende i præsidentens intentioner om, at skabe økonomisk vækst i USA. Ikke mindst i de stater, der i dag lider under, at store amerikanske industrivirksomheder er flyttet til lavtlønslande, selvom de stadig afsætter en stor del af deres produkter på det amerikanske hjemmemarked.

  Både Ford og General Motors har produktion i Mexico. Ford har planer om, at Ford Focus i fremtiden primært skal produceres i Mexico. I dag er det kun en lille andel Ford Focus biler på årligt 2.400 biler, der i dag produceres i Mexico. Langt størstedelen af de ca. 190.000 årlige Ford Focus biler til det amerikanske marked produceres i USA.

  Trump har direkte truet de amerikanske bilproducenter med trusler om øget skatter i form af moms, afgifter og told, hvis man vælger at flytte produktion ud af USA. Med udtalelser på Twitter som “Build them in the USA or face big border tax”(bbc.com), er der ikke tvivl om præsidentens ønsker.

  Den Nordamerikanske frihandelsaftale NAFTA – North American Free Trade Agreement -, der er en omfattende frihandelsaftale, der forbinder USA, Canada og Mexico, betyder at de amerikanske bilproducenter kan flytte bilproduktion skattefrit til f eks. Mexico. Det tyder nu på, at Trump vil have revurderet NAFTA, da han finder, at NAFTA tilskynder amerikanske virksomheder til at producere i lavtlønslandet Mexico frem for i USA.

  I januar inviterede Trump de amerikanske bilproducenter til møde i Det Hvide Hus for at drøfte Trumps ønske om mere bilproduktion i USA frem for uden for USA’s grænser. Fords CEO Mark Fields udtalte efter mødet: ”We’re very encouraged by the president and the economic policies that he’s forwarding” og ”As an industry we’re excited about working together with the president” (Fortune.com – 24-1-2017). Ved samme lejlighed sagde CEO fra General Motors Mary Barra: “Huge opportunity to work together with the government to improve the environment, improve safety and improve the jobs creation” (Fortune.com – 24-1-2017).

  Bevæggrundene bag denne nye protektionistiske linje i USA, er et ønske om at øge beskæftigelsen i USA, selvom arbejdsløsheden i USA i forvejen er lav med kun 4,7 %. Udover sanktioner overfor de mindre medgørlige virksomheder, har Trump til hensigt at mindske regulering og skatter i USA, således det bliver mere attraktivt at producere i USA. Som Trump selv siger det: “buy American and hire American”, – ved at gøre det mindre attraktivt at producere i udlandet og efterfølgende importere varerne til salg på det amerikanske hjemmemarked gennem forøgelse af toldudgifterne.

  Fremtiden vil vise om de amerikanske bilproducenter vil efterleve præsidentens ønske om, at producere biler til det amerikanske hjemmemarked i USA eller de økonomiske fordele er er større ved at producere bilerne i udlandet f.eks. i Kina og i Mexico. Det afhænger formentlig af hvor stor en straftold, som den nye amerikanske kongres beslutter sig for at indføre. Men der er ingen tvivl om at amerikansk bilindustri er underlagt en meget stort politisk pres for at producere bilerne i USA. Et pres som ingen formentlig når det kommer til stykket vil udfordre. For hvem vil ikke være på god fod med den amerikanske præsident og den amerikanske konkres. Både General Motors og Chrysler har jo tidligere måtte bede om økonomisk hjælp fra regeringen, da man i 2008/2009 var tæt på afgrundens rand, hvilket dog ikke er tilfældet i dag, hvor alle de tre store amerikanske bilproducenter performer godt.

   

  blog comments powered by Disqus